piątek, 20 grudnia 2013

Choinki z piernika mmm..

Składniki na około 14 choinek:
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 duże jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki domowej przyprawy korzennej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.
Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski:
  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.
Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :).
Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).
Smacznego :).
* niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków


4 komentarze:

  1. Hahah dziękuje za przepis na pewno skorzystam :P

    http://rooksana-roox.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczny wygląd bloga, ładne zdjęcia, ciekawe notki, czego chcieć więcej? Zajrzę tu jeszcze do Ciebie :)

    proszę o klika w baner sheinside, :) Proszeee :) Bardzo mi zależy :*
    pozdrawiam cieplutko :*
    pokreconarzeczywistosc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny blog, Interesujące notki i piękne zdjęcia !
    Bardzo mi się podoba <3
    Zapraszam do mnie : http://creativity-is-everywhere.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

♥ każdy obraźliwy komentarz zostanie od razu usunięty.
♥ dziękuję za każdy miły komentarz :)