wtorek, 3 grudnia 2013
Czekoladowe ciasteczka w 15 minut :)
na około 25 ciasteczek:
szklanka mąki
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 kostki masła
około pół szklanki kakao
3/4 szklanki cukru (dałam niepełną szklankę)
1/2 szklanki maślanki
pół szklanki mlecznych groszków czekoladowych
pół szklanki startej gorzkiej czekolady
1-2 os.
15 min
Przygotowanie
1.Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz szczyptą (około 1/4 łyżeczki) soli.
2.Masło roztopić w rondlu o grubym dnie (nie przypalić) i jeszcze gorące utrzeć
mikserem w misce razem z kakao. Do gładkiej masy powoli wmiksować cukier oraz maślankę.
Stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując.
3.Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz szczyptą (około 1/4 łyżeczki) soli.
4.Masło roztopić w rondlu o grubym dnie (nie przypalić) i jeszcze gorące utrzeć
mikserem w misce razem z kakao. Do gładkiej masy powoli wmiksować cukier oraz maślankę.
Stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując.
5.Do gładkiego ciasta wmieszać groszki i starte wiorki czekoladowe. Na blachę do pieczenia
wyłożoną papierem nakładać ciasto. Jest ono dość kleiste i bardzo gęste, więc nakładałam je
łyżką do lodow, zanurzając ją co jakiś czas na sekundę we wrzątku. Pomiędzy ciastkami zostawiać spore odstępy.
6.Piec w temperaturze 180stC przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić najpierw nie
zdejmując z blachy, a następnie kiedy trochę stwardnieją, wystudzić zupełnie na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapraszam, dopiero zaczynam :))
OdpowiedzUsuńhttp://nikolakufel.blogspot.no/
wszystko super, tylko nie mam piekarnika ;c a szkoda bo te ciasteczka sa takie kuszace aww!
OdpowiedzUsuńhttp://dusiabloog.blogspot.com/
http://my-live-my-business.blogspot.com/2013/10/cos-sodkiego.html
UsuńJeśli masz mikrofalówkę to polecam tą babeczkę :)
mniam <3
OdpowiedzUsuńTwój blog przypadł mi do gustu więc może obserwacja za obserwację?:*
OdpowiedzUsuńhttp://paradiska-life.blogspot.com
obserwuję ;p
Usuń