porcja na ok. 25 ciasteczek
Składniki:
220 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
1 żółtko
350 g mąki pszennej
120 g mielonych migdałów
0,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Dodać żółtko, mąkę oraz migdały cały czas mieszając.
3. Masę zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce od 20 do 30 minut.
4. Formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować 2 cm odstępu między kulkami.
5. Piec ciastka w temperaturze 190 stopni nie dłużej niż 20 minut, aż się lekko zarumienią.
6. Ostudzić ciastka na blasze i na końcu obficie posypać cukrem pudrem.
7. Można przełożyć do słoika, posypując każdą warstwę obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
muszą być przepyszne *.8
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńSkładniki nie są "skomplikowane"
Pewnie upiekę! :)
nimi-blog.blogspot.com
każdy post piszę z uśmiechem na twarzy :)
OdpowiedzUsuńzapraszam ;3