środa, 1 stycznia 2014

Śnieżne kule czyli migdałowe ciasteczka




porcja na ok. 25 ciasteczek
Składniki:

220 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
1 żółtko
350 g mąki pszennej
120 g mielonych migdałów
0,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
2. Dodać żółtko, mąkę oraz migdały cały czas mieszając. 
3. Masę zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce od 20 do 30 minut. 
4. Formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować 2 cm odstępu między kulkami. 
5. Piec ciastka w temperaturze 190 stopni nie dłużej niż 20 minut, aż się lekko zarumienią. 
6. Ostudzić ciastka na blasze i na końcu obficie posypać cukrem pudrem. 
7. Można przełożyć do słoika, posypując każdą warstwę obficie cukrem pudrem. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie.
    Składniki nie są "skomplikowane"
    Pewnie upiekę! :)
    nimi-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. każdy post piszę z uśmiechem na twarzy :)
    zapraszam ;3

    OdpowiedzUsuń

♥ każdy obraźliwy komentarz zostanie od razu usunięty.
♥ dziękuję za każdy miły komentarz :)